Η μάχη του Video | Facebook VS Instagram!

audio art blog

Σε προηγούμενα άρθρα μας αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους το βίντεο, είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο προώθησης μιας επιχείρησης στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης και σας παρουσιάσαμε τη νέα υπηρεσία της AudioArt, “Social Videos”.

Τα “Social Videos” ανάλογα με το μέσο και τη στόχευση, ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό και άρα να είναι πιο αποτελεσματικά. Σ’ αυτό το άρθρο, θα μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι χρυσοί κανόνες για τη δημιουργία βίντεο!

Το μέγεθος μετράει!

Οριζόντιο ή κάθετο; Τετράγωνο ή ορθογώνιο; Με περιθώριο ή σε πλήρη οθόνη; Οι διαστάσεις ενός βίντεο είναι πολύ σημαντικές για την εμφάνισή τους στη ροή του κάθε μέσου.

Στο Facebook, για παράδειγμα, επικρατούσε η τάση του ορθογώνιου βίντεο, το οποίο διαθέτει ακόμα δυναμική. Ωστόσο, οι experts προτείνουν ήδη vertical video, δηλαδή βίντεο κάθετης διάταξης σε πλήρη οθόνη, καθώς «μιμείται» τον τρόπο που κρατάμε το κινητό μας και διευκολύνει το χρήστη να παρακολουθήσει το περιεχόμενο, χωρίς να κάνει την παραμικρή κίνηση!

Αντίστοιχη κάθετη διάταξη έχουμε και στο Instagram, όταν πρόκειται για stories. Αντίθετα, εάν το βίντεο προορίζεται για το Instagram feed, τότε το βίντεο θα πρέπει να έχει τετράγωνη διάταξη ώστε όλα τα στοιχεία να είναι ευκρινή.

Η διάρκεια

Η διάρκεια ενός social video παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο και εξαρτάται από το social network στο οποίο θα προβληθεί. Για το Facebook, ιδανική διάρκεια ορίζεται ως το ένα λεπτό, εάν πρόκειται για μονταρισμένο βίντεο κι όχι για live (που καλό θα είναι να διαρκεί πάνω από 3 και έως 10 λεπτά).

Το Instagram feed «σηκώνει» βίντεο διάρκειας έως ένα λεπτό, ωστόσο ο ιδανικός προβλεπόμενος χρόνος είναι μόλις τα 30 δευτερόλεπτα (άλλωστε όλα τα νεανικά networks απαιτούν βίντεο υπερβολικά μικρής διάρκειας). Εάν μιλάμε για stories, τότε ο χρόνος πέφτει μόλις στα 16 δευτερόλεπτα, ενώ για κανάλι στο IGTV –το «κάθετο YouTube του Instagram- ιδανικά θα πρέπει να μείνουμε κάτω απ’ τα τρία λεπτά.

Tricks and tips

  • Έχετε στη διάθεσή σας μόλις 8 δευτερόλεπτα για να τραβήξετε την προσοχή του κοινού. Εάν δεν το εκμεταλλευτείτε, πολύ απλά, οι χρήστες θα περάσουν στο επόμενο video!
  • Το κοινό καταναλώνει περιεχόμενο περισσότερο απ’ το κινητό του, οπότε κάθε παραγωγή οφείλει να είναι mobile friendly.
  • Όταν παρακολουθούμε ένα video στο Facebook ή στο Instagram, συνήθως έχουμε απενεργοποιημένο τον ήχο. Γι’ αυτό, καθώς θα ήταν οι βασικές πληροφορίες που θέλουμε να επικοινωνήσουμε να περνούν και με ένα έξυπνο γραφιστικό.

Δείτε μερικά social video projects που αγαπάμε εδώ!

Η ομάδα της audioart παραμένει στη διάθεσή σας με πολλές φρέσκες ιδέες. Θα χαρούμε να τις μοιραστούμε μαζί σας! Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310 840.200 ή με email: info@audioart.gr.

Photo by William Hook on Unsplash

Δες ακόμα

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ

Χρειάζεστε ένα ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σποτ που να επικοινωνεί και να αναδεικνύει μοναδικά το μήνυμά σας;